úterý 6. ledna 2015

Chvíle před koncem

Nemám ponětí, kde se najednou v mém harmonogramu ocitlo tolik času, ale úspěšně si mohu škrtnout první položku z mé 2015 Reading Challenge!
Dala by se odškrtnout na více položkách, ale já si vybrala "A book set in high school". Protože přesně tam se odehrává.
Na americké střední, kde jsou studenti rozděleni do skupin podle popularity. A podle toho se k vám ostatní chovají, podle toho se chováte vy, oblékáte, vyjadřujete nebo dokonce jen cítíte. Ano, uznávám, kdyby mi tu knihu takto někdo vylíčil, neměla bych sebemenší chuť si ji přečíst. Jediné štěstí, že vyprávění o smetánce americké střední to opravdu není...

Chvíle Před Koncem

"Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?"

Abych řekla pravdu, vůbec jsem tu knihu číst nechtěla. Přišla s ní za mnou mamka, ať si jí přečtu. Chtěla jsem jí odbýt typickým "Nemám čas", ale byla jakási neoblomná. A fakt se smála, když ji četla. Tak jsem si řekla, ok, proč ne. Jednou za čas si přečíst koninu neuškodí.

Jenže ona ta kniha tak nějak bilancuje mezi koninou a vážnou filosofickou literaturou. Ona filosofie je víceméně zachycená v normálním životě americké teenagerky, která prožívá jeden den znovu a znovu dokola, celkově sedmkrát. Pokaždé ale udělá něco jinak a má to dopad na další události. Na konci dne vždy umře a ráno se probudí a opět prožívá pátek 12.2. 

Během toho v podstatě "opakujícího se" týdne změní styl svého myšlení, postoj ke světu, sama k sobě, rodině i přátelům. Prohlédne do mnohých zákoutí své mysli, ale i mysli svých kamarádek, které nejsou vždy svaté. Snaží se pomoct lidem, které by dřív jedině odsoudila nebo by jí nestáli za jediný pohled. Uvědomí si, co je opravdová láska a opravdové štěstí. 


Kniha je psaná s humorem a nadsázkou a přesto v sobě obsahuje mnoho důležitého a vážného. Je přímo protkaná sledy, které člověk ví, ale uvědomí si je až ve chvíli, kdy se dějí. Nutí tak nějak se zamyslet nad našimi životy, za čím se ženeme a proč vůbec. Dokazuje, že na životě každého z nás záleží. 

Abych byla upřímná, když jsem otočila poslední stranu, nezklamal mě fakt, že příběh je v podstatě neukončený. Ale zklamalo mě, že si lidi některé věci vůbec neuvědomují. Že se ženou za tím, aby věděli víc, ale nic tím v podstatě nezískají, jen ubližují sobě i svému okolí. 
Nechtěla bych si projít tím, čím si prošla hrdinka tohoto fantasy/sci-fi románu. Ale zároveň chtěla. Mít tu možnost vše pochopit, co dělám špatně, jak bych se mohla změnit, jak bych mohla ostatním pomoct. A nakonec se obětovat a nelitovat ničeho, co jsem v daný den prožila. Musí to být svým způsobem fantastický pocit. 

Rozhodně doporučuji přečíst! Zdá se to jako pohodová oddechovka a asi i je. Ale stejně donutí se zamyslet. A tak by to mělo být. Kniha by v nás vždy měla nechat nějaké emoce. Měla by nechat nějaký dopad na naší osobnosti, ještě ji trochu vykreslit.

A tak si odškrtla knihu no.1 ve  svém seznamu! Uff, ještě tolik před sebou. Mhm, nemůžu se dočkat! :)


  

Žádné komentáře:

Okomentovat