čtvrtek 10. září 2015

Recept: Domácí zapékané müsli

Ahoj!
Dnes přicházím s receptem.
Víte, jsem ten typ člověk, co úplně miluje takové ty křupavé slaďoučké müsli, plné oříšků, co tak krásně nasáknou mlékem nebo jogurtem. Pro mě se jedná o úplně labužnickou snídani, byť na ní není nic speciálního.
Naopak, kupované müsli bývá plné cukrů a nezdravých tuků. Když čte člověk jejich složení, aby si radši předem sedl, kdyby to s ním mělo seknout. A proto jsem se rozhodla si udělat své vlastní, tak, abych věděla, co do něj dávám, přesné poměry, prostě si jej přizpůsobit sama sobě :)
A protože jsem holka šikovná (tedy jen někdy a v těchto výjimečných případech se přeci musím pochválit! :D ) a výsledek se povedl, přetlumočím vám zde můj receptík :)
Budu ráda, když vyzkoušíte a napíšete mi potom, jak vám chutnalo :)





Domácí zapékané müsli

Co budeme potřebovat:

  • 500g ovesných vloček
  • 50g vlašských ořechů
  • 30g strouhaného kokosu
  • 15g holandského kakaa
  • 125g Studentské směsi (já použila z obchodního řetězce Albert)
  • špetka skořice
  • 25g kokosového oleje
  • 50g másla
  • 100g medu

Postup:

V míse smícháme všechny sypké ingredience. Mezitím v hrnci rozehřejeme máslo, kokosový olej a med, dokud se hmota nespojí. Poté ji nalijeme do sypké směsi a dobře promícháme.

Troubu předehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem. Müsli opatrně rozprostřeme na papír a dáme péct. Sem tam ji promícháme. Zhruba po 20-ti minutách je hotovo.


Samozřejmě můžete přidat oříšky, semínka, sušené ovoce či jakoukoliv jinou ingredienci podle chuti. Studentskou směs jsem použila třeba proto, že kupovat ořechy samostatně není zrovna nejlevnější záležitostí a protože ji mám ráda :)
A jeden TIP na závěr, pokud budete přidávat rozinky (které třeba součástí oné studentské směsi jsou), tak je přidejte až ke konci pečení. Jinak pěkně zhořknou a už to nebude tolik dobré! ;)


No a pak už ráno stačí jen naservírovat s tím, co máte rádi a pustit se do skvělé snídaně :) Třeba jako já s jogurtem a jablíčkem a k dokonalé snídani ještě zelený čaj.


Máte nějaký svůj recept na domácí müsli? Nebo jíte kupované? :) Pište, pište, třeba i tipy na zajímavé ingredience, s čím vločky zapéct, nebo třeba i vlastní recepty na můj mejl, který najdete v boční liště! Těším se na příspěvky! :)

5 komentářů:

  1. Zapékané si kupuji - od Emca čokoládové. Míchám si sypké - ovesné vločky (mleté z Lidlu), vícezrnné bio vločky, chia semínka, rozinky, konopné semínko, slunečnicová semínka, goji, mandlové lupinky, občas i pár lískových oříšků a vždycky sekaná hořká (hodně hořká ;-)) čokoláda. Posledně jsem ještě přidávala Dobré z ovsa od Bonavity, které jsem dostala ve swapu (byl zaměřený na zdravé jídlo :-)). Poměr je proměnlivý - jak mi to zrovna vyjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já si taky sem tam koupím, ale domácí má své nepřekonatelné kouzlo že :)

      Vymazat
  2. Mňam mňam ... teď mám doma sice zásobu od SEMIXu :-D takže vlastní nevyrábím, ale až to všechno dojím, tak se vrhnu na to domácí .. to je stejně nejlepší :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak od SEMIXu jsou zrovna luxusní :3 Ale jojo, domácí je prostě!! :P :)

      Vymazat
  3. Já dělám vlastní běžně, to kupované je strašně přeslazené :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat