sobota 17. září 2016

Londýn - 2.část (11.9.)

Tak se dostávám k tomu, abych napsala druhou část povídání o našem výletu do Londýna :) (první část si můžete přečíst ZDE)
Dny doma jsou poněkud hektické, protože vrcholí chystání a zařizování věcí k začátku vysokoškolského studia a s tím spojenému stěhování. Do toho návrat ještě na pár dní na brigádu, kde je to vysloveně mazec. Nevím, jestli je to tím, že se člověk vrací po pauze, nebo tím, že jsou asi dobré akce a blížil se víkend. Každopádně lidi jsou jak šílení a nakupují a nakupují.
No, tam se ale vrátím až odpoledne, takže prozatím se radši, a rozhodně víc s úsměvem a nadšením, vrátím na chvíli do Londýna :)

Pohled na Tower Bridge a lodě na Temži

Skončila jsem sobotou, takže navážeme hezky nedělí (11.9.), o které to dnes bude samotné, protože to byl opravdu napráskaný den. Stihly jsme toho..no, moc!



Zase nám začalo pěkné počasí, respektive až horké. Na Londýn a Anglii až nezvyklé, jak řekl strýc. Na pořadu dne bylo business centre.
Ráno jsme tedy vyrazily autobusem do the City. Vystoupily jsme na zastávce London Bridge a ten jsme prošly až na druhou stranu a hezky si užívaly pohled na Tower Bridge oslněný sluncem. Sluncem ozářený byl taky celý skyline, krásně šel vidět nejvyšší mrakodrap Londýna The Shard (střep) a na druhé straně Gherkin (okurka).

Pohled právě na London Bridge a za ním i Tower Bridge, napravo jde vidět The Shard, nalevo další mrakodrapy.

Pokračovaly jsme po levém břehu Temže až k Tower of London a Tower Bridge. Tam byly, jak jinak, mraky turistů. Takže jsme tam rychle nafotily pár fotek, pokochaly se, obhlédly stánek se suvenýry a zase se vzdálily.
Ulicí jsme šly až k the Monument. Jde vlastně o připomínku na velký požár, který Londýn zasáhl v roce 1666. Jedná se o docela vysoký obelisk, ale je okolo tak zastavěný domy, že uvidět jej je nakonec docela oříšek. Dá se vystoupat i nahoru, ale to nás až tak nelákalo.

The Monument a okolo něj samé domy a cesta.

Ulicemi jsme se pak chtěly jít podívat blíže i k Okurce, ale vedle ní jsou další mrakodrapy (třeba "Struhadlo"), které ji bohužel dost stíní. V místních uličkách zrovna probíhalo i nějaké natáčení, tak tam byla ochranka a pásky, přes které se nedalo projít.
Dále jsme zamířily k St.Paul's Cathedral, což je tedy opravdu obrovská stavba. Dá se jí celou obejít, okolo je takový menší parčík a vysázené květiny. Dokonce vás pustí i dovnitř, tedy do půlky, potom už se prohlídka musí platit. My šly tedy jen do půlky, ale i z toho nám došlo, že jde opravdu o krásnou a majestátní budovu. Probíhalo tam hned několik svateb, novomanželé se různě fotily, do toho turisté, takže tam probíhal docela zmatek.

Část St.Paul's Cathedral. Dokonce lze na fotce vidět i jedny novomanžele - nevěsta má akorát černé šaty :)

Od St.Paul's Cathedral vede přes Temži Millenium Bridge, který je jen pro chodce. Kdo jste viděli Harryho Pottera (tuším, že 6.díl), tak jej určitě velmi dobře znáte. Ten jsme přešly a ocitly se před obrovskou budovou Tate Modern. Hned vedle je Shakespeare's Globe Theatre
Sešly jsme po schůdkách dole k Temži a po její kamenité "pláži" procházely dál.



Po chvíli jsme zase vystoupaly na chodník a podél Temže pokračovaly dál.
Bylo nádherné počasí a neděle, takže všude byla opravdu spousta lidí. Nicméně jsme si udělaly takovou hezkou procházku a došly zase až k London EyeBig Benu. Celkově necelá hodinka chůze, takže poměrně příjemné. Až na vyhýbání se lidem teda no.
Pod jedním z mostů byl i obrovský venkovní antikvariát. Tisíce knih v angličtině, přes beletrii až po poezii, různé kuchařky, mapy, komiksy, dětské knížky, návody, postupy..prostě vše! Takže pro nás, takové knihomily, docela ráj! Sestře jsem tam vybrala dárek a mohly jsme zase pokračovat.
U Big Benu jsme přešly most a pokračovaly do St. James parku. Jedná se o královský park, takže je opravdu udržovaný. Tam jsme si na chvíli sedly, snědly svačinu a odpočinuly si.

St. James park

Prošly jsme parkem až k Buckingham Palace. Znovu se do náš pořádně opřelo odpolední sluníčko a před ním opravdu není kam se schovat. Zklamalo nás, že tam nebyli žádní ti strážci, se kterými by se dalo vyfotit. Respektive byli všichni až za tím plotem, za který se ale nedostanete. 
V neděli je potom na ulici The Mall uzavřená doprava, takže jsme ní pokračovaly zase do centra. Ten den jsme měly lidí opravdu už plné zuby, ale co se nestalo. Dojdeme na Trafalgar Square a tam zrovna probíhají nějaké cyklistické závody, takže...další miliarda lidí!
Už jsme z toho byly docela zoufalé, takže jsme se rychle snažily vymotat, abychom stihly už poslední zastávku toho dne, který byl opravdu ten nejnabitější.

Buckingham Palace

A co bylo sladkou tečkou na závěr dne?
No přeci nádraží Kings Cross!!
Ano, i tam jsme došly pěšky. Ačkoliv jsme se spíš už asi plazily. Na nádraží mají udělaný Harry Potter obchod a místo - tedy nástupiště 9 a 3/4- kde se můžete vyfotit s tím vozíkem, hůlkou a vámi vybranou šálou. Samosebou se na to stojí pěkná fronta, ale my byly rády, že můžeme jen tak chvíli stát a hledět do blba.
Takže jsme se vyfotily, já s šálou Havraspáru a Eliška Mrzimoru a zapadly jsme do obchůdku. Měli tam mraky věcí, hůlky, pláště, svetry, čepice, tužky, plyšáky Hedviky nebo Dobbyho, prostě...všechno! Ale taky se nejedná o nic levného no..
Já vzala domů Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak a tužku, Eliška toho brala víc. 
Zamířily jsme na autobus a byly rády, že jsme se pak od zastávky nějak dostaly až do bytu. Ten den byl fakt extra nabitý, ale plný super zážitků!

Já na nástupišti 9 a 3/4 :)

Ještě nějaké fotky, no a pokračování (snad už poslední) zase příště :) Nebojte, už to budou poklidnější dny a odlet. Ale já se prostě chci s Vámi podělit o své zážitky.. A třeba předám nějaké tipy! :) Mějte se pěkně a užijte si víkend!



Tower of London

St.Paul's Cathedral

Nádherné obrázky nějaké malířky na Millenium Bridge :)

Divadlo Globe

Eliška chtěla zkusit šáhnout na Temži...pak litovala :D

Pohled z břehu na Londýnský skyline

London Eye

Socha královny Victorie před Buckinghamem

Dobby plyšáci a HP obchod

Nebelvírská kolekce

HP polštář

Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak a gumové bonbony - slimáci

HP shop






2 komentáře:

  1. Londýn je krásné město, ráda bych se sem někdy podívala. Na cestování mám neraději nevšední zážitky, pěkná místa návštěvy různých obchodů. Z umění mě nejvíce zajímají a líbí se mi pouliční umělci jinak na galerie a prolézání kostelů moc nejsem. Určitě jsi měla pěkný výlet, cestování je super.

    OdpovědětVymazat