pondělí 21. března 2016

Něco o cheatu...

Dnes bych Vám chtěla napsat něco z té druhé strany fitness světa a tak.. Z té jeho temné stránky..
Ok, dělám si srandu, nejedná se o žádnou temnou stránku, ale prostě jen o fakt, že na člověka někdy přijde obrovská únava, svaly bolí, progress nejde vidět, člověk se jen utápí ve svých myšlenkách a ztrácí trpělivost i motivaci.
Takový nějaký den u mě nastal v sobotu. Už nějakou dobu snižuji příjem, snažím se konečně najít a prolomit tu hranici a dát ze dvě kila dolů, ale tělo bojuje proti mně. Po minulém týdnu jsem byla neskutečně unavená. Po prázdninách nástup do školy nikdy nemůže být dobrý, ale celkově na mě padla (asi jarní) únava, strašně mě bolelo za krkem, neměla jsem moc na nic náladu.
A tak když jsem pak stoupla na váhu a opět viděla, že nic, ačkoliv opravdu jedu poměrně striktně, nešlapu vedle, počítám jak blázen... řekla jsem si, že tohle ne. Že potřebuji nakopnout a rozhodla si trochu dopřát. Ok, možná to zní divně, když váha stávkuje a si naordinuji odpočinek a cheat day?
Nevím, četla jsem tolik různých článků, protichůdných názorů a podobně, že opravdu těžko říct, jaká je pravda.
Na druhou stranu, taky určitě není jen jedna. Protože každý máme jiné tělo, jiné možnosti, spalování, prostě úplně jinou strukturu. Nicméně, asi tak jako někdo, kdo se od rána do večera cpe čokoládami, párky a knedlíkem a dá si jednou na večeři místo toho salát a kuřecí, taky nezhubne hned 2kg, stejně tak ten, kdo se stravuje zdravě, poctivě, s dostatečným přísunem všech živin i vlákniny, a udělá si jeden den mimo režim, zničehonic nějakých 20kg nenabere..
Možná jedno - dvě, ale jedná se s největší pravděpodobností o zadrženou vodu...



Upřímně, nejsem moc zastánce těch slavných cheat dayů, ani ne tak pro jejich princip, jako spíš proto, že nemám ráda ztužené tuky, palmový olej, nekvalitní čokolády a cukrovinky... Ale chápu, že jednou za čas to člověku může pomoci a pokud ne fyzicky, tak na psychice to určitý dobrý vliv zanechá.
Samosebou se to musí užít...s mírou a rozumně, ať pak večer člověk neleží s obrovskými bolestmi břicha a nenadává a nemá jen výčitky svědomí. Psychika dělá hodně, takto by to asi pěkná vzpomínka nebyla. Musím se přiznat, že jsem takto v minulosti párkrát dopadla.
Cheat day pro mě znamenalo cpaní se vším možným od rána do večera. Respektive do poledne, kdy jsem padla pod množstvím kalorií, které jsem stihla za dopoledne do sebe nasoukat.
Tak to není dobře...ale ne, neexistuje žádný návod, jak to dělat dobře, to je každého subjektivní věc.
Odpoledne proležené v křečích a výčitkách, to není zrovna sen.
Tak jsem se naučila to trochu regulovat a naopak si najít fakt několik vybraných dobrot, které si chci dát a rozumně si je rozvrhnu. Ok, i tak jsem velryba a jsem schopná toho do sebe naházet neskutečné množství (čím to, že fitnesáci jsou tak nenažraní... :D ), ale prolínám to 2-3hodinami, kdy nic nejím, piju hodně vody a bylinkových čajů, jdu se projít... Necvičím, ale aspoň nějaký pohyb je nutný.


A tak to v sobotu u mě vypadalo.
Přesný jídelníček? Mno, asi takto:
SN: krupicová kaše (100g krupice) s banánovým proteinem (10g), 2 menší jablka (cca 180g), The Protein Works arašídové máslo (20g), 6 sušenek oreo
O: Zeleninová polévka, Vepřové maso, slunečnicová bulka, kyselé okurky
SV: Hollandia stracciatella jogurt (400g), 2 máslové croisanty, Ledové kaštany hořké, Kinder bueno
V: 2 slunečnicové bulky s máslem, kozí sýr, šunka, kedlub, eidam
2SV: Čokoládové sušenky s kousky čokolády a lískovými ořechy (balení 200g)

"Krupička" na snídani :)

Odpolední svačina.. Čím to, že měla na instagramu mnohem více lajků od všech těch fitnesáku než jakákoliv jiná týkající se vážně zdravého životního stylu ?? :D

A poslední lahůdka dne.. :)

A musím se přiznat, že jsem toho měla až nad hlavu... Skoro 4000kcal... No, slušný výkon.. Ale naposled jsem si takto více dopřála o Vánocích (a to někteří na instagramu to mají podstatně častěji než já). Přišlo mi to poměrně vhod, opravdu jsem si to užila, ale nepřehnala to, takže žádný bolebřuch.
Neděle ráno minimální chuť k jídlu, za to namotivovaná cvičit a jít se hýbat, síla a energie za dva, prostě paráda! A co víc, čokoládu a sladké nechci nějakou dobu ani vidět, takže je mi naprosto jasné, že se tomu zase minimálně na 3 měsíce vyhnu :)

Jak vy to máte s cheaty? Zařazujete pravidelně dny/jídla? Nebo jste proti?

12 komentářů:

  1. Dříve jsem to taky měla tak, jak píšeš, cheat pro mě byla přecpávačka od rána do večera, a vždy mi bylo akorát na pár dní pěkně špatně. Poslední dobou se troufám říct, že když už mám cheat, tak poměrně ve zdravé dávce. Buď si dám jen jedno pořádné cheatmeal, nebo si mezi jednotlivými věcmi,co si chci dopřát, dávám pauzu a aspoň maličko pohybu :) Procházka, lehké posilování.. :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dříve jsem to taky měla tak, jak píšeš, cheat pro mě byla přecpávačka od rána do večera, a vždy mi bylo akorát na pár dní pěkně špatně. Poslední dobou se troufám říct, že když už mám cheat, tak poměrně ve zdravé dávce. Buď si dám jen jedno pořádné cheatmeal, nebo si mezi jednotlivými věcmi,co si chci dopřát, dávám pauzu a aspoň maličko pohybu :) Procházka, lehké posilování.. :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JE dobré najít ty hranice no.. :) Jinak to nedopadá dobře.. Cvičení sice nezařazuji, ale aspoň tu procházku...!

      Vymazat
  3. Já si cheatuju kdy chci! :D to je nejlepší! :D no.. ale taky mě dovedlo na začátek ZP, že :/ ale dopřála sis hezky :) a ty sušenky.. ježiš mňam :3
    No právěže to nemám za sebou vůbec a poslední dobou je to horší (ted se to zase zlepšilo) dám si něco nezdravého, nebo mimo jídla ale prostě v normální míře, nepřejídám se :) a tak je to podle mě v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako věřím, že je to nejlepší, ale... nevím, už se prostě nechci vracet k způsobu jakým jsem jedla před PPP... A spadnout do ZP, to tedy taky ne..
      Věřím, že je to hodně náročné Peti, ale ty jsi silná a dokážeš proti tomu bojovat! :)

      Vymazat
  4. Ach, ta krupička!
    Já si dělám cheat víkendy. Respektive to jsou dny, kdy si nic nepočítám a jím asi i o trochu více, ale nepřeháním to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, krupičku já ráda :)
      TAk to je zase dobré :) že si to pohlídáš a zároveň si dopřeješ ;)

      Vymazat
  5. No to si děláš srandu!!! Víš jak mi vypadly oči když jsi přišla po tolika letech na můj blog? (http://zuzus.blog.cz/) Neuvěřitelný (budu jen kvůli tobě psát víc... možná) :D
    Já začala znovu něco psát tak před loni max, ale fakt jsem nečekala, že tyhle starý držáci se tam někdy podívají... fakt si mě potěšila...
    a hlavně teď koukám na tvůj "nový" blog že ses dala na to samý co já :D já jim racionálně zdravě, cvičím a makám na sobě, příští rok chci dát půl maraton... to je strašnej mazec jak se prolínáme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až tak? Vypadly oči z důlků? :D To asi ne, ale... zaskočení možná (ehm, já taky byla zaskočena nad tím, jaké koniny jsem na svůj starý blog psala :D )
      Fakt není vůbec zač, já se na Tvůj blog neskutečně ráda vracela a...zase se ráda vracím, pročítám povídky a ...tak nějak se tím vracím i ke svému... hudbě, která pro mě poslední dobou nebyla tak důležitá a zase nabývám té rockerské energie :D :)
      Tak teĎ jsi zase vyrazila dech ty mně! :O Fakt? :) Tak to je FAKT drsný! :) Jak se člověk hledá a najde a ...prolínání, to teda :) To se mi hodně líbí!

      Vymazat
  6. Já osobně cheat day měla poprvé minulý rok o prázdninách a pak až o Vánocích. Ani jednou jsem si to až tak moc neužila - jídla, která jsem dříve milovala, že mi nechutnají a tak jsem to brala spíše pro nějaké nabuzení, než proto, že jsem po tom nějak toužila. Cheat day pravidelně nezařazuji a ani to neplánuji, protože pro mě v něm moc benefitů není. Ty dny po něm nijak energií nepřekypuji. Mnohem více mi vyhovují refeedy, kdy se navyšují komplexní sacharidy. Myslím, že mi cheatdays nechybí i proto, že jedu IIFYM a tak si občas dám něco méně zdravého a tak mi nic nechybí :) Ale u tebe snad splnil svůj účel, a to je hlavní, ne ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, Luci, každý to má nějak, hlavní je, se do toho nenutit, když ti to nevyhovuje a máš to po svém :) Já si myslím, že ty to máš taky suprově nastavený a hlavně, když to tobě vyhovuje :)
      Já myslím, že splnil :) Dokonce bych řekla, že mě nenakopnul jen energií, ale že se trochu hnulo i ono zatracené spalování... (snad to není jen pocit :D )

      Vymazat