neděle 20. prosince 2015

Recept: Špaldové linecké cukroví

Protože se nám ty Vánoce opravdu už nevyhnutelně přiblížily, ač mi to stále moc nedochází, tak je třeba začít s nějakým tím pečením. Teda, věřím, že v mnoha domácnostech už to mají za sebou a spokojeně sedí s čajem a nohama nahoře u pohádek.
U nás tomu tak není, naopak letos nějak není času nazbyt a myslím, že nějak nikomu asi úplně nepřipadá, že za nějaké 4 dny tady bude Ježíšek.
Každoročně jsme si říkali, jak to bude rok, kdy nebudeme péct moc cukroví, protože na to u nás nikdo moc není. Ale každý má ten svůj oblíbený druh či dva, a když je vás doma 5, tak se to najednou naskupí. Takže najednou bylo druhů 12 (v rekordní jsme měli tuším i 16!), z čehož samosebou zůstala strašná spousta zbytků, které nikdo nechtěl už ani vidět!
Takže letos VÁŽNĚ pečeme jen pár druhů, konkrétně teď máme jen dva :D
Minulý víkend jsem pekla zdravější linecké ze špaldového těsta a na to Vám teď napíšu recept, protože věřte, že to stojí za to :)


Špaldové linecké cukroví

Co budeme potřebovat:

  • 210g špaldové mouky
  • 140g tuku (másla, Hery, kokosového oleje)
  • 70g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka vanilky
  • marmeláda na slepování

Postup:

V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme cukr a vanilku. Nakonec přidáme mouku a vypracujeme těsto. Necháme jej chvíli uležet v chladu - v lednici či na balkoně.
Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme tvary. Vždy jeden bez dírky a druhý s dírkou. Dáme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme na 150°C dozlatova. Hotové tvary necháme vychladnout a slepujeme dohromady marmeládou.





Taky zkoušíte na Vánoce zdravější verze cukroví? :) 
Pokud vyzkoušíte tyto linecké, dejte určitě vědět, jak chutnaly! :)

2 komentáře:

  1. Jůůů, krásné! Taky jsem chtěla udělat linecké, jenže jsem nějak nestíhala a pak už jsem na něho neměla sílu :-D Ale dala bych si, mňam! Naštěstí linecké peče mamča, tak si na Vánoce dám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Joo, dej si, já linecké mooooc ráda!!!

      Vymazat