čtvrtek 2. dubna 2015

Recept: Velikonoční Beránek

Přeji pěkné prosněžené/propršené/slunečné/zamračené odpoledne! Jistě víte, proč tolik přídomků.. stačí se kouknout ven, na dvě minuty odvrátit hlavu a podívat se znovu. Ano, apríl to na nás letos nachystal opravdu moc pěkně!
Velikonoční prázdniny a všichni sedí doma. Normálně bych byla silně proti tomu, ale... ne, vážně, co chcete dělat v takovémto počasí? Jít ven znamená prochladnout, onemocnět nebo se přinejmenším naštvat. Takže dnes mě z domu nikdo nedostal a nedostane :3

Den prožívám celkem zajímavě. Vzbudila jsem se strašně brzo. Řekněme, že tak od 4,30 jsem nezamhouřila oči. Čím to? To je tak, když jste tak strašně inteligentní a večer jdete s holkami do čajovny. Ok, tady by nebyla ta chyba. Ale obrovská chyba byla si dávat černý čaj. Jenomže on byl mandlový! A mně prostě nedošlo, že po černém čaji asi jen tak neusnu. No, takže taková byla moje mooooc pěkná noc :D (ano, jsem fakt mimo! Prostě půl blond no :D )
A tak jsem se ráno donutila vstát, dala jsem si snídani a četla si, zatímco venku se počasí měnilo jako na běžícím páse.
Pěkně jsem si pak protáhla tělo, dnes jsem si fakt dobře zacvičila, mám z toho úplně super pocit! :) A pomáhala jsem taťkovi s obědem a musím nás pochválit, fakt se nám povedl!

Obraz venku možná přímo na Velikonoční svátky nepoukazuje, ale stejně jsou tu. A tak jsem se rozhodla upéct beránka. Chvíli jsem brouzdala po internetu a hledala recepty. Objevila jsem jich spoustu, ale nějak jsem nebyla s žádným spokojená. Nechtěla jsem obyčejného. Navíc všechny recepty obsahovaly tuny másla a cukru, a to se mi prostě příčilo.
Tak jsem spojila asi 3 recepty dohromady se svými nápady a vznikl z toho celozrnný proteinový kefírový beránek (ano, v nadpisu jsem to schválně zkrátila :D ). 
Že to zní divně? Jo, uznávám. Ale je výborný (jasně, pochval se :D ). A tak kdyby vás taky popadla chuť péct v zamračený den a chtěli zkusit něco trochu netradičního a (asi) zdravějšího, zkuste podle mého receptu :)
Respektive beránek s beránečíčkem, těsto bylo těžko odhadnutelné vzhledem k formě. Ale na normální formu by to vyšlo na jednoho, my měli doma ale jen malou a ještě menší :D


Velikonoční beránek

Co budeme potřebovat:

  • 170g špaldové mouky
  • 100g hnědého třtinového cukru
  • vanilkový cukr
  • 70ml oleje
  • 250ml nízkotučného kefírového mléka
  • 2 vejce
  • Prášek do pečiva
  • 20g kakaa
  • 25g (3 odměrky) čokoládového proteinu
  • rozinky
  • oříšky

Postup:

Rozehřejeme troubu na 175°C. Formu na beránka dobře vymažeme a vysypeme, aby se po upečení dobře vyndal. 
V míse smícháme mouku, cukr, PDP, kakao a protein. Promícháme a přidáme rozinky s oříšky. Opatrně vlijeme olej, vejce a kefír a vše pomalu promícháváme lžíci nebo stěrkou. (Nedělala bych to robotem, hodně krát se mi stalo, že když jsem pekla něco s kefírem a šlehala to, tak to potom v troubě slehlo nebo se srazilo!). 
Když jsou všechny ingredience dobře smíchané a nejsou v něm hrudky, opatrně přelijeme do formy, tu položíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme dokud se těsto nelepí na špejli (cca 20-30 minut).
Po upečení necháme dobře vychladnout a teprve poté beránka vytáhneme s formy. (Kdybyste byli nedočkaví, mohla by mu upadnout hlava)

A tady je máme, krasavce :3 Abych byla upřímná, já nedočkavá byla, takže velkému hlava upadla :D Ale naštěstí drží i tak...ale dýchat nemůže, čumáček v podobě hrozinky totiž spadl :( :D

Na 100 g: 
Energie: 1185 kJ/282,8 kcal
Bílkoviny: 7,76 g
Sacharidy: 34,29 g
Tuky: 12,6 g
Vláknina: 0,14 g




Tak snad se povede a bude chutnat! :)
Jinak přeji krásné Velikonoční svátky, ať vás kluci moc nevyšlehají, ale zase se trochu nechte, holky, jinak bychom uschly :D 
Já snad pojedu do Brna (konečně! :D ) a budu si užívat víru velkoměsta :) Jaké plány máte vy? :) Taky pečete beránka, popřípadě mazanec? ;) 



9 komentářů:

  1. Bože, to je krasavec!!! :3 Škoda, že nemáme formu:(
    člověk si pak uvědomí, že vlastně měl hlad a jak své tělo trápil, vid? :( No ten kokos radši víc nekometnuji :DD Tuky víš co!!!!! budu tlustá!!!!!!!!!!!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To můžeš i na plech ;) :D
      Po 1 gramu...ale chápu, měla jsem úplně stejné myšlenky.. Jsem tak ráda za to, kde jsem teď! :)

      Vymazat
  2. Mňam vypadá opravdu krásně! :) My děláme každoročně úžasného ananasového, kterého se vždycky úplně přežeru :D Ale je prostě jedinečný a hlavně jen jednou do roka! ♥ Užij si svátky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ananasového? :O to slyším prvně :D A ráda bych si ho dala, ale bohužel mám na ananas alergii...A to mi tolik chutná :( :D

      Vymazat
  3. Mohu poprosit o recept na ananasovy beranek?

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, to mě těší, děkuju :)
    S tou mořskou řasou se dost bojím:D To je důležité! :) Psychicky se cítím mnohem lépe, ale fyzicky.. No prostě byla bych radši, kdybych vypadala trochu jinak. Ale bohužel to není možné a musím se s tím naučit žít. Mezera mezi nohama není vše..:/

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo, normálně to dám do mikrovlnky :) tak to zkus dát na minutu, podívat se a pokud to nebude tak to tam déle nechat :) ale myslím, že to tak tu minutu - dvě chce.

    OdpovědětVymazat