úterý 20. prosince 2016

Vánoce?

Rok se s rokem sešel a zase je tu ten kouzelný čas roku. Známe to všichni, rolničky, zvonečky, stuhy, dárky, cukroví, kapr a hora bramborového salátu. Vytahané svetry, ponožky se sobíky, pohádky v televizi a spousty návštěv.
Tedy, tak nějak asi vypadá idylka, kterou na nás právě ona výše zmíněná televize a její reklamy hází.
Dnes je 20. prosince. A abych byla upřímná, pocit, že by měly být Vánoce, nemám ani náhodou.
Není to jen tím, že (opět) není sníh - alespoň tedy u nás, v některých šťastnějších částech republiky třeba je - nebo že ještě nemáme "postavený" stromek.

Prostě mě letos nějak vůbec nemůže popadnout ono kouzlo Vánoc. A přitom bych hrozně chtěla. Protože...upřímně, už jsem jej necítila hrozně hrozně dlouho.
Mrzí mě to, protože mi to chybí.
A říkám si, jestli je opravdu cítit jen když jsme malí.

Náš adventní věnec a ..lístky na úžasné boží legendární představení, které jsem dostala ke svému prosincovému svátku! :) 


Je to zvláštní, letos jsem totiž asi poprvé viděla nejvíce vánočních trhů - v Praze, před koncertem Skillet, na které jsme byli se sestrou a švagrem začátkem prosince. A že byly opravdu nádherné. Mraky lidí, uznávám, ale..je to prostě Praha a tu já mám ráda. Strašně se mi líbil stromek na Staroměstském náměstí a projížďky v kočárech. Sice jsem hrozně mrzla a bylo mi fakt líto těch zvířátek, co museli být uprostřed Václaváku i Staromáku zavřené v těch ohradách, kde je akorát všichni okukovali a fotili si s nimi selfíčka, ale i tak to bylo hrozně fajn..Ale že bych nasála vánoční atmosféru? E-e...

Vánoční Praha

Rychlo jsem proběhla i ty v Brně, které mi teda přišly dost podobné jako loni. Ale... ono se na tom asi nedá zas až tolik co měnit. Koledy, punč, dřevěné výrobky, náušnice, teplá medovina,...
Letos poprvé jsem byla i na těch v Olomouci. Jo, poprvé, a to i když mám Olomouc strašně blízko. Nebyl to úplně ten hlavní plán mé Olomoucké návštěvy, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem je viděla. Neříkám, že by nabízely něco extra originálního, ale..to, jaká to byla situace a s kým, to tomu dodalo ohromné kouzlo :) A jo, vlastně něco originálního tam bylo. Zvířátka, ta jsou všude, ale je v Olmíku mají vánoční lamy!
A v neposlední řadě taky naše místní vánoční trhy. Zvoneček, strom a pidi pódium, na kterém se skoro denně pořádá nějaký koncert nebo divadlo.

Olomouc :3

Pravda je, že si akorát víc a víc všímám zase toho neutišitelného lidského shonu.
Jak bývám v práci, na lidech jde hrozně poznat, že už to chtějí mít za sebou, že je to hrozně otravuje, okolní lidé, zima, všechno.. A jsou pak akorát nepříjemní. A to natolik, že když jim popřejete hezký den nebo pěkné svátky, tak si odfrknou a uraženě se na vás podívají.
Jsem z toho akorát zmatená.
A prostě.. Štědrý den za 4 dny? Nevím nevím..

Vánoce mají asi hlavně své kouzlo, když je v rodině nebo okolí nějaké malé dítě nebo prostě někdo, pro koho je "tvořit". To u nás ale už nějakou dobu není, navíc sestra už má svůj štědrý den, já s taťkou oba na štědrý den částečně pracujeme, takže.. vlastně "slavíme" až 25...
Já ani nevím, co jsem tímto článkem chtěla říct.
Jen to asi ze sebe nějak dostat.
Že bych hrozně chtěla Vánoce cítit a krásně prožit, ale.. že mi nějak chybí to vánoční kouzlo, které by mě omámilo.

Něco málo z našeho cukroví.. neptejte se mě na název, to je prostě mé a mamčino věčné improvizování :) :D

Doufám, že u Vás je to lepší, že pečete a sledujete pohádky a těšíte se na rozbalování dárečků a čas strávený s rodinkou a ..prostě tak celkově :)
Napište mi do komentářů, jak to letos Vy vnímáte, máte, co si přejete a tak :) Mooooc ráda si počtu a třeba z toho nějakou atmosféru načerpám :)

2 komentáře:

  1. Zrovna dneska jsem pripravovala clanek o tom vanocnim shonu okolo me. Ja Vanoce miluju nade vse, ale letos brigadnicim v obchode a tam me teda veskera svatecni nalada prechazi. Je to presne, jak pises. Lidi protivny, vztekly a tesej se, az to budou mit za sebou. Snad jeste stihnes najet na tu vanocni atmosferu, protoze ja se nevzdala (i pres to peklo :D) a tesim se jako mala! Krasne Vanoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také mám tenhle pocit, že jsme to zvládli prožívat jen jako děti, protože už někdy od patnácti se do toho nemůžu pořádně dostat a taky že od té doby jsem nezažila Vánoce se sněhem a to bude hlavní kámen úrazu, protože kdykoliv je všude bílo a chumelí, leze na mě něco jako vánoční nálada :D.

    OdpovědětVymazat