středa 20. července 2016

SEMIX a jejich snacky, palmový tuk + SOUTĚŽ

Jak jsem již avizovala, s firmou Semix jsem navázala takovou menší (a já doufám, že časem by mohla být i větší ;) ) spolupráci, a proto v takové blízkosti hned dva články právě o této české firmě.
V minulém jsem jste se mohli dočíst mou recenzi na jejich kaše, převážně novinky v podobě proteinových kaší, ovesné a vícezrnné se sníženým obsahem cukru oproti běžným instantním kaším.
A pokračujeme....

Dnes nejen recenze, ale taky něco ze soudku ekologie.
Už je to nějaký čas, kdy se objevila kauza s palmovým olejem. Myslím, že si toho všimli všichni. I ti, kteří normálně nějakou ekologii a podobné věci neřeší. Jenže není to jen o tom, všimnout si toho, ale taky jít více do hloubky. Zamyslet se, co se s tím dá dělat.
Je jasné, že zničehonic nezměníme výrobu milionů výrobků a produktů, které palmový tuk obsahují, ale lze firmy upozornit, anebo si vybrat takovou, která jej nepoužívá.
Spousta firem započala boj proti palmovému tuku. Buďme upřímní, není to zrovna nejzdravější varianta tuků. Nejčastěji se o něm mluví právě v souvislosti s potravinami, ale skutečností je, že se nachází i tam, kde byste jej nečekali. Mluvím například o mýdlech, šamponech, rtěnkách, taky v textilním průmyslu, chemickém v různých barvách a lacích... A pak se asi není čemu divit, že zmizela půlka deštného pralesa.



Skoncování s palmovým tukem není záležitost, která by mohla proběhnout ze dne na den. To je asi samozřejmé. Ale se nahradit. Jsem ráda, že existují společnosti, které se o to snaží. Že existují protesty, uskupení a hnutí, které proti kácení lesů bojují.
Semix je také ekologicky smýšlející firmou, takže taky pracují na tom, aby jejich výrobky byly bez palmového tuku. Tím pádem po nějakém roce práce a zkoušení různých postupů se více než 90% jejich výrobků může pyšnit označením "Bez palmového tuku".
Nahrazují jej kombinací kokosového oleje a řepkového, které jsou ekologičtější. Jistě, na chuti člověk asi tolik nepozná, ale minimálně dobrý pocit, že člověk něco dělá pro své okolí a přírodu. Já nevím, jak vás, ale mě to hodně trápí, to, co se děje. Takže i takováto zdánlivá maličkost pro mě cenu.
Více o jejich snažení také naleznete na jejich webu.


Dobrá, pomalu skončím s ekologicky zaměřenou osvětou a vrhnu se zpátky k tomu, o čem to vlastně má být. K jídlu, tentokráte půjde o müsli srdíčka a müsli do ruky. Vlastně takové svačinky, které se hodí během dne, nebo k snídani.
Müsli srdíčka lze koupit buď v krabici, kde se nachází 3 balení o 50g, anebo přímo v jednom takovém balíčku, v obchodech mají taky 100gramová balení.
Ve složení už nenajdeme palmový tuk, jak jsem psala výše, je nahrazen kokosovým a řepkovým olejem. Dále tam najdeme ovesné vločky, cukr, extrudát, pšeničnou mouku...a podle příchuti čokoládu, kokos, papáju, brusinky,...
Zaslány mi byly tři základní příchuti - srdíčka s čokoládou, s čokoládou a kokosem a s papájou.




Srdíčka s čokoládou jsou takovou klasikou, která prostě asi neomrzí. Protože kdo by neměl rád čokoládu! Za mě osobně jsou výborné, já mám prostě ráda všechny druhy müsli, které křupou. A když v sobě nemají žádné blbosti navíc, tím lépe!




Příchuť, která u mě vítězí, jsou Srdíčka s čokoládou a kokosem. Protože je tam čokoláda a ještě kokos (fakt super důvod). Ne, opravdu mi chutná kombinace oříšků a čokolády a kokos tomu prostě dodá takovou super vůni i příchuť, jemnou, ne příliš dravou, ale přesto o ní víte. A to já ráda :3



Poslední jsou Srdíčka s papájou, která mě oslovila asi nejméně, ale na druhou stranu jsou i tak výborná. Kousky papáji lze cítit, je to zase něco jiného, trochu exotičtějšího, takže neváhejte ochutnat!

Existují pak ještě další příchuti, jako s brusinkami nebo banánová s kakaovými boby (taky luxus mimochodem :3). Já osobně bych zařadila ještě nějakou extra oříškovou příchuť, s mákem nebo třeba skořicové by mohly být zajímavé :)


Müsli do ruky jsou pak vyloženě svačinkovou záležitostí. Jsou to křupavé kousky, buď taková müsli forma podobná právě srdíčkům (vlastně jsou to osmičky, ale...můj blonďatý mozek by na to sám nepřišel! :D ), anebo třeba POP2GO, což je přímo směs nachystaná v kelímku, stačí překlopit do misky, zamíchat s jogurtem nebo zobat jen tak, a je vystaráno.
Byly mi opět zaslány 3 příchuti Müsli do ruky a taky 3 POP2GO.
Müsli do ruky jsou většinou ve 100gramovém balení, které normálně naleznete v kamenných obchodech (například v drogeriích Dm nebo Rossman)
Křupavé müsli do ruky s oříšky mají tvar tedy osmiček a řekla bych, že se jedná o takovou zažitou příchuť. Ale kombinace ovesných vloček a oříšků je snad to nejlepší, co může existovat, takže rozhodně nezklame :)


Křupavé müsli do ruky banánové s kakaovými boby. Tato příchuť si mě jednoduše získala. Nevím, kdo přišel na kombinaci banánu a kakaových bobů, ale zcela upřímně říkám, že ten člověk byl génius! Prostě jako by člověk namáčel banán do hořké čokolády a ještě to stihl posypat opraženými ovesnými vločkami. Věříte, že se jedná o #nebevhube? No, jestli ne, tak bych být vámi neváhala a jala se toho přesvědčit!



Poslední jsou pro mě úplnou novinkou, jedná se o příchuť Cappuccino. Asi speciální edice právě pro milovníky káv, s tím, že Cappuccino je takové jemnější a müsli dodá krásný kávový nádech.

Ve všech těchto výrobcích zatím palmový tuk je, ale já věřím, že je to jen otázka času, než zmizí úplně. Věřím v tuto firmu, že to dokáží a už jej nenajdeme v žádném z jejich výrobků! :)


Kelímky POP2GO si mě získaly už svou roztomilostí. Je to vlastně 18g pufovaných zrn (amarant, jáhly, rýže, pohanka) smíchaných s řepkovým olejem, cukrem, kondenzovaným mlékem, maltózovým sirupem a podle příchuti zase s čokoládou, bílou čokoládou, medem, ovocem,...


První jsem samozřejmě sáhla po Čokoládové příchuti, přihodila jsem ji do večerního tvarohu a hned jsem měla trochu ozvláštnění. Bylo to moc dobré, takové lehoučké, nadýchané, křupalo to, nic bych tomu v podstatě nevytkla.



Další příchutí je Ovocná, kde najdeme lyiofilizované švestky a višně. Pravdou je, že nesmíte očekávat nějakou ovocnou smršť chutí, ale lze tam švestky i višně dobře cítit. Jasně, není to, jako byste jedli čerstvé ovoce, nicméně nádech to má a chuťově jsou velmi příjemné ;)



A na závěr Jogurtová příchuť, kde je právě ona bílá čokoláda. Já osobně bílé čokoládě zrovna neholduji a nikdy tomu tak nebylo, ale tady její příchuť nejde moc cítit, takže plus pro mě :) Mix mi chutnal, na čokoládový neměl, ale i tak byl velmi příjemný.



Co říct asi závěrem?
Zase lze o něco jiného než v minulém článku, zde se jedná spíš o takové svačiny, snacky, dobroty za odměnu, prostě každý jak to má rád :) Mně chutnalo asi vše, já jsem prostě milovník takových křupavých blbostí, které si můžu naházet do jogurtu/tvarohu/nanacream nebo tak, takže za mě jednoznačně palec nahoru už jen za to, že se něco takového vyrábí.
Ještě větší palec nahoru za to, že je obrovská snaha měnit složení, měnit palmáč za jiné a celkově chránit přírodu!

S firmou Semix a jejich výrobky jsem opravdu nadmíru spokojená! :) Jsem ráda, že mi byla dána taková příležitost a jen doufám, že se recenze budou líbit a bude příště i nějaká další!

A ještě něco nás čeká..Ano, tušíte moc dobře! Opět a zase tu máme....


-----SOUTĚŽ-----
Tak jo, aby to bylo opět poněkud tématické, tak tentokrát půjde o balíček plný těchto snacků právě! 
Konkrétně bude balíček obsahovat: 10 ks balení srdíčka čokoládová (50g), 10 ks balení srdíčka papájová, 10 ks srdíčka kokosová a k tomu 15 ks POP 2 GO (od každé příchuti 5 balení)
Což si myslím, že je parádní! :) Neváhejte a zapojte se! A jak?
Opět stačí napsat do komentářů, jestli znáte některý z těchto výrobků (nebo i z předchozích - kaší - o kterých jsem již psala - zde), zda Vám jejich výrobky chutnají, Vaše jméno a emailovou adresu. Plus ještě poprosím o vlastní názor na palmový tuk a celou tuto problematiku :) Ráda se dozvím, jak to vnímají druzí! :)
Výherce opět vyberu do 14 dní (to jest 3.8.2016), kontaktuji jej na připsaný email a balíček pošlu :)
Takže teď je ten pravý čas se co? ZAPOJIT! :)





16 komentářů:

  1. Já mám semix ráda. Hlavně teda kaše nebo musli srdíčka (nejraději mam papájové:)). Líbí se mi, že na webu mají napsané co to přesně obsahuje a že se snaží minimalizovat cukr :) jinak co se týče palmového oleje, tak se mi nelíbí co lidé kvůli tomu dělají a snažím se nekupovat potraviny kde je. Celkově ale nemám ráda, když takto lidé ničí přírodu.
    Martina Janečková
    janeckova.mart@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Müsli srdíčka jsem již vyzkoušela v několika příchutích a všechny byly výborné. Ani nemůžu popsat svoje nadšení, když jsme je objevili i v kantýně kempu na dovolené v Lednici na Moravě. S bílým jogurtem - skvělá snídaně! :) Palmový olej bojkotuji už rok. Minulé léto jsme ztrávili na Borneu v Malajsii a na vlastní oči jsem viděla následky pěstování palmy olejné... Nechápu, že někteří mohou jen mávnout rukou. Vidět vypálený prales, vykácenou zeleň a zouufalá zvířata.. to mi otevřelo oči až do konce života. Jsem ráda,že nás Bez-PO strávníků je víc. :)
    Štěpánka Tučková
    stepanka.Tuckova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
  3. Měla jsem pouze vícezrnku, která mi přišla moc hrubá, mám raději jemnější ovesné. Ráda bych ochutnala čoko srdíčka. Palmový olej... hodně firem už od něho dává ruce pryč, ale těžko říct, zda nejde jen o reklamu.
    Zdeňka Vokolková
    zejzen@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, znám müsli srdíčka. Chutnají mi především kokosovo-čokoládové, protože miluju kokos. :) Jejich levnější variantu kupuji v Lidlu. Jinak mám z výrobků Semix ráda jejich nové chia kaše, které udělají dokonalé ráno. :)Líbí se mi, že se lidé začali tolik zajímat o palmový olej v potravinách, protože se o to tím pádem začali zajímat i výrobci, a ve svých produktech jej přestávají používat. Sama si na to dávám pozor a vybírám potraviny bez PO.
    zdencza84@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Moc a moc gratuluji, jsi vítězkou! :) Na mejl se ti ozvu a prosím o co nejrychlejší odpověď! Ať ti může balíček dorazit co nejdříve! :)

      Vymazat
  5. Znám pouze musli do ruky (mooc chutná), ale i všechno to ostatní vypadá velice chutně a jedle :-) Palmovému oleji se snažím vyhýbat a to až tak, že minule jsem se asi 10 minut prohrabovala mrazákem v obchoďáku abych našla jeden jediný nanuk, který v sobě neměl PO a byl poctivý z mléka :-) Nejvíc mě štve, že ho dávají snad do všeho, ale mám vytipovaných pár výrobků, ve kterých není a ty kupuji. Třeba obyčejná nejlevnějí čokoláda privátní značky lidlu ho nemá a je výborná a na milku, orion apod už radši ani nekoukám...:)
    Jana Janotová, yanacze@yahoo.com

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. macu@seznam.cz
    Musli srdíčka znám z Lidlu, máme je rádi a kupuju je i dětem třeba do školy ke svačince. Ostatní výrobky neznám. Palmovému tuku se samozřejmě snažíme vyhýbat celá rodina, ale jasně, že to nejde pokaždé...

    OdpovědětVymazat
  8. na semixu se mi libi, jak maji rozdelene potreaviny podle "zdravosti". Mela.jsem treba pohankove lzpinky a byly super :) vyrobky s palmovym olejem se snazim nekupovat! Luckaber@email.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Já zbožňuju ty kokosový srdíčka, jsou výborný. Palmový tuk neřeším, protože si výrobky s ním prostě nekupuji. Kupuji zpravidla základní potraviny, ve kterých palmový tuk nehrozí. No, ale přijde mi trochu vtipné, jak to nikdy nikomu nevadilo a najednou velká hysterie a každý řeší, kde je palmový tuk a kde ne.
    (psyxx@centrum.cz)

    OdpovědětVymazat
  10. Já znám musli srdíčka, miluju kakaové s kokosem naopak ty fialové s papájou mě moc nezaujaly. Dále musli do ruky - to mám moc ráda :) kávovou příchuť! :)
    No a ty kelímky jsme viděla v obchodě a moc mě zaujaly, hlavně ten jogurtový :)

    Beat, keyfli.b@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Z těchto výrobků jsem měla možnost vyzkoušet jen musli srdíčka, prodávají je u nás v bufetu a je to moje oblíbená sváča. Prostě taková láska. ♥
    Jinak od Semixu jsem vyzkoušela i různé kaše a možná další věci, o kterých prostě jen nevím, mamča pracuje ve zdravé výživě, takže to mám doma pořád a člověk si to ani neuvědomí.
    Palmový tuk neřeším, než se o něm začalo více psát, nikdo ho neřešil a nic se nestalo. :) Většinou jím potraviny, ve kterých palmový tuk není, ale ne kvůli němu, prostě tak ze zvyku, tíhnu spíše ke zdravé stravě, kde se ve většině případů nevyskytuje.
    Klára Odehnalová, klara.odehnalova1@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  12. Zkusím štěstí ještě jednou :) Semix a jejich výrobky mám ráda, občas v DM koupím kokosová srdíčka. Ani nevím, že mají tolik druhů snacků, budu muset někde ulovit ty s kakaovými boby. Těmi si zdobím kaši, když mám chuť na čokoládu :) S palmovým tukem mi to přišlo jako dost nafouknutá bublina....lidé by se podle mě měli zamysler celkově nad tím, jak se k přírodě chovají...A nejen k přírodě, ale i ke svému tělu. Jedna surovina nic nespasí, ale lépe začít řešit něco, než nic. Jsem ráda, že si toho začaly některé firmy všímat a dělají vstřícný krok. Nakupuji spíše zdravější stravu, kde se palmáš vyskytuje jen zřídka. Nicméně uvítám, pokud ho ve složení nenajdu :)

    OdpovědětVymazat
  13. Semix mám rád, znám od nich asi všechny výrobky, nejradši mám kaše, ale i musli srdíčka jsou super svačina na cesty. Líbí se mi jejich smýšlení, že se snaží přidávat míň cukru a palmového oleje. Palmový olej mi hodně vadí kvůli kácení deštných pralesů, viděl jsem, jak hrozně to vypadá, je dobře, že si toho lidi začínají všímat a dávají od palmového oleje ruce pryč
    Filip Markalous
    filipmarkalous@email.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Semix mám hrozně ráda.. občas si od nich kupuju kaše, ale především ty jejich srdíčka, ty jsou super!! POP 2 GO jsem ještě nezkoušela :) Líbí se mi, že Semix se začal zabývat problematikou palmového oleje.. a taktéž hodně firem.. ale nevím, jestli to není zbytečně nafouklá bublina.. já se sice snažím nakupovat potraviny bez PO, ale to především proto, že si spíše nakupuji zdravé potraviny.. bohužel si myslím, že za pár let tahle problematika upadne opět v zapomnění.. ale uvidíme :)petragaletkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat